Voorwoord

Meer dan honderd jaar geleden, op 31 augustus 1913, werd de Philips Sport Vereniging opgericht. Het onderhouden door Philips van het eigen bedrijfsvoetbalteam in die eerste jaren is natuurlijk niet te vergelijken met sportsponsoring zoals we die inmiddels kennen. Pas in de jaren zeventig, als sportsponsoring echt zijn intrede doet, ontstaat er ook tussen PSV en Philips een duidelijke commerciële relatie.

Sinds het fenomeen ‘sportsponsoring’ zijn intrede deed in Nederland en België is het uitgegroeid tot een heuse discipline, een miljoenenbusiness en een niet weg te denken levensader voor de sport in de Lage Landen.

De laatste jaren is sport overal, altijd, 24/7 en wordt bovendien op alle mogelijke manieren geconsumeerd, gesnackt, bekeken, geabsorbeerd, beluisterd, gedeeld, bekritiseerd, bejubeld en beleefd. Dit gegeven heeft ontegenzeggelijk enorme impact gehad op de aard van het vak sportmarketing/ sportsponsoring. Door alle ontwikkelingen in media en maatschappij zal deze krachtige tool nooit meer hetzelfde zijn.

Op 14 oktober 2012 sprong de Oostenrijkse skydiver Felix Baumgartner van 39 kilometer hoogte en met een maximale snelheid van 1.357,64 kilometer per uur uit een capsule naar de aarde. Het door Red Bull mogelijk gemaakte Red Bull Stratos-project was als evenement op zich direct een fenomeen. De impact van de ruimtesprong achteraf op marketing en sponsoring was echter zeker zo groot. De wijze waarop Red Bull als sponsor het evenement naar zich toetrok en hiermee de producent en distributeur van die content werd, trok grote aandacht en groeide uit tot voorbeeld voor veel sponsormanagers (voor zover Red Bull dat sowieso al niet was). Red Bull Stratos past ook in de ontwikkeling waarbij de traditionele posities binnen de driehoek sponsor-sport/rechtenhoudermedia/broadcaster vervagen.

Bij de uitrol van Red Bull Stratos speelde ook sociale media een belangrijke rol. Inmiddels kan geen activatie meer zonder de inzet van Facebook, YouTube, Twitter, mobiele applicaties, enzovoort. De consument wordt via mobile en digital op zijn second screen (dat inmiddels al beter gewoon first screen genoemd kan worden) niet alleen meer bereikt en ‘beraakt’, maar ook betrokken. Sponsors zoeken de consumenten op in de gebieden waar hun passie zit. Het begrip fan-engagement doet zijn intrede. Daarmee wordt inhoud gegeven aan nieuwe doelstellingen in sportsponsoring, zoals het vergroten van merk- en klantenloyaliteit. Bovenal wordt van sponsoring steeds meer verwacht dat het een bijdrage levert aan de maatschappelijke rol van bedrijven.

Sponsoring, of de inmiddels populairdere term ‘partnerships’, groeit uit tot het samenwerken met organisaties om in gemeenschap toegevoegde waarde te verwezenlijken, die solo niet mogelijk geweest zou zijn. Unilever zegt dat samenwerkingen alleen nog worden aangegaan als ze bijdragen aan het vooruitstrevende ‘Sustainable Living Plan’ van het bedrijf. Het bedrijf is, althans in Nederland, gestopt met de grote corporate sponsorships bij KNVB en NOC*NSF. De communicatiedirecteur van Aegon, met 12 miljoen euro per jaar voor het sponsorship met Ajax houder van het grootste sponsorcontract in Nederland, laat weten dat dergelijke shirtsponsorships maatschappelijk niet meer te verantwoorden zijn.

Op 1 januari 2015 werd Ziggo de nieuwe hoofdsponsor van voetbalclub Ajax. De naam van de Nederlandse kabelaanbieder staat sinds die datum op de officiële wedstrijdtenues van het eerste elftal en van Jong Ajax. De vaste jaarlijkse vergoeding van het sponsorcontract met Ajax bedraagt 8 miljoen euro en afhankelijk van de prestaties maximaal 2 miljoen per jaar extra. Ziggo blijft in principe als sponsor aan de club verbonden tot en met het seizoen 2018-2019.

Ziggo vertegenwoordigt ‘de nieuwe generatie Nederlandse technologische A-merken’ en biedt enorme activatiemogelijkheden rondom Ajax. Daarnaast is Ziggo (zeker na de fusie met UPC) een ‘volwaardig’ mediabedrijf, dat naast geld een enorme toegevoegde waarde gaat bieden aan Ajax. Bijzonder goed nieuws ook voor de totale sport én het vak sportsponsoring in Nederland, dat wederom (na LottoNL-Jumbo) aantoont springlevend te zijn! Ziggo trapt sportsponsoring af op basis van modern besef: het gaat om verbinden en beleven; Ziggo faciliteert dit. Ajax heeft tachtig bedrijven benaderd, dertig toonden interesse en met tien is er gesproken. Over miljoenen. Hoezo lastige sponsormarkt? Thumbs up!

Bob van Oosterhout
Directeur/oprichter Triple Double sportmarketing BV

Bekijk pdf | 2 pagina’s | 52 kB |